Pierś z kaczki jest wyjątkowo charakterna w smaku. Podajmy więc do niej białą fasolę.
Składniki:
3 szklanki białej fasoli
średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
4 piersi kacze
4 małe cebule
1 łyżka oleju
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
Pierś z kaczki na białej fasoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Fasolę zalewamy na noc wodą. Następnego dnia wodę wymieniamy, gotujemy fasolę do miękkości (ok. 1 godz.); odcedzamy, zostawiamy pod przykryciem, aby nie ostygła. Obraną średnią cebulę kroimy w kostkę, obrany czosnek siekamy. Cebulę podsmażamy na 2 łyżkach masła, gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy 2 min.
Dodajemy szklankę ugotowanej fasoli, resztę masła, sól i pieprz, miksujemy na gładkie purée.
Skórę na kaczych piersiach nacinamy w kratkę, kładziemy na suchej patelni i podgrzewamy, aż tłuszcz się wytopi, a skóra zrumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy 2 min. Tłuszcz przelewamy do żaroodpornego pojemnika, przekładamy piersi, przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 5–6 min.
Zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 2 min. Wyjmujemy kaczkę z piekarnika i odstawiamy na deskę, aby „odpoczęła”, a następnie kroimy na mniejsze części. Małe cebule obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i oddzielamy poszczególne płatki, a następnie obsmażamy je 1–2 min na oleju i napełniamy purée.
Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy, mieszamy z ciepłą fasolą i oliwą. Piersi kaczki podajemy posypane solą i pieprzem, obok kładziemy fasolę z natką oraz cebulki napełnione fasolowym purée.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Porady
Najlepszym dodatkiem do tego wyśmienitego soczystego mięsa będą podsmażone płatki cebuli, wypełnione maślano-fasolowym puree. Zobacz też: pasta z fasoli - dwie wersje