Piersi kaczki z suszonymi owocami

Przepis na kaczkę z owocami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 172 głosów)

Składniki:

  • 2 kacze piersi (po 50 dag)
  • 2 suszone figi
  • 4 suszone morele
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag wątróbek drobiowych
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub mieszanki korzennej)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z kaczki delikatnie zdejmujemy skórę. Otwieramy mięso jak kieszeń, robiąc z boku piersi nacięcie. Skórę rozwałkowujemy wałkiem tak, aby stała się większa i cieńsza. Suszone owoce kroimy w kostkę. Kacze piersi obficie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Wątróbki kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy przyprawą korzenną, solą i pieprzem. Na każdej piersi układamy wątróbki, dodajemy pokrojone owoce. Mięso kaczki ciasno owijamy wokół farszu. Po czym zawijamy je w  skórę. Związujemy sznurkiem kuchennym jak pieczeń. Na dużym ogniu obsmażamy obie rolady ze wszystkich stron. Kiedy staną się złociste, wstawiamy naczynie z roladami na 15 min do pieca rozgrzanego do temp. 200°C. Przewracamy od czasu do czasu, polewając wytworzonym sosem. Podajemy na gorąco, pokrojone w plastry lub wystudzone rolady owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy na
  • zimno, pokrojone w plastry razem z zieloną sałatą skropioną olejem orzechowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy