Pierś indycza z boczkiem

wspaniałe danie na rodzinny objad

dodany przez: yamimo

dania mięsne pieczeń

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Kalorie:
561 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 150 głosów)

Składniki:

  • pierś z indyka (1200 g)
  • 200 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 250 g szarotek
  • 200 g małych pieczarek
  • strąk zielonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1/2 l rosołu (z kostki)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/8 l czerwonego wina
  • pieprz biały
  • sól

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Pierś indycza z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem.
  • Obłożyć ciasno plastrami boczku.
  • Obwiązać nicią.
  • Szalotki i pieczarki obrać i umyć.
  • Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
  • Masło rozgrzać.
  • Obsmażyć w nim mięso z każdej strony.
  • Dodać warzywa.
  • Chwilę wszystko razem smażyć.
  • Zalać połową rosołu.
  • Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C.
  • Wstawić do niego brytfankę z mięsem i warzywami.
  • Piec ok 75 minut, wygotowany sos uzupełniając rosołem.
  • Pieczeń wyjąć.
  • Zdjąć nici.
  • Odstawić w ciepłe miejsce.
  • Do sosu z warzywami dodać wino.
  • Zagotować.
  • Połączyć z przecierem pomidorowym i śmietaną.
  • Doprawić solą i białym pieprzem.
  • Przelać do sosjerki.
  • Pieczeń podawać pokrojoną w plastry i ugarnirowaną ugotowanymi brokułami.

Kalorie: 561


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy