Gęś nadziewana suszonymi owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Gęś mrożoną namoczyć na noc w zimnej wodzie. Umyć, osuszyć, odciąć szyję i skrzydła.
Posiekany czosnek utrzeć z solą, pieprzem, majerankiem. Natrzeć gęś także wewnątrz, zostawić na 1–2 godz. w lodówce.
Rodzynki, figi i morele umyć, włożyć do miseczki, zalać winem. Obrać dwa jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić jabłka w ósemki. Osączone z wina figi i morele pokroić w paski, połączyć z jabłkami i rodzynkami. Dodać majeranek, cynamon, szczyptę soli, orzechy, 2 łyżki miodu. Starannie wymieszać. Napełnić bakaliami gęś, spiąć wykałaczkami. Masło utrzeć z cukrem, solą, sokiem i otartą skórką z cytryny. Pastą posmarować gęś.
Do dużej brytfanny (gęś musi się w niej swobodnie mieścić) wlać ćwierć szklanki gorącej wody, ułożyć gęś, przykryć folią do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godz. w temp. 180°C, od czasu do czasu smarując gęś masłem i przekręcając ją.
Zdjąć folię, zwiększyć temp. do 220°C, gęś polać wódką i piec jeszcze 40 min, polewając wytworzonym sosem. Zostawić danie w piekarniku do ostudzenia, po czym podzielić na porcje.
Odtłuszczony sos przelać do rondelka. Tłuszczem wysmarować żaroodporne naczynie, ułożyć w nim porcje mięsa. Szczelnie, wstawić do lodówki. Przed świątecznym obiadem pozostałe jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, wymieszać z resztą miodu i łyżeczką soku z cytryny, oprószyć majerankiem. Ułożyć je wokół gęsi. Całość polać sosem i wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika na 20–30 min. Nadziewaną gęś podawać z pieczonymi ziemniakami
Komentarze