Pierogi mazurskie z kaszą czyli dzyndzałki z hreczką

Pyszne pierogi - pierogi mazurskie z kaszą czyli dzyndzałki z hreczką

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 177 głosów)

Składniki:

  • SKWARKI:
  • główka czosnku
  • majeranek
  • płat (ok. 20 dag) surowego boczku
  • sól
  • pieprz
  • NADZIENIE:
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 25 dag cebuli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Pierogi mazurskie z kaszą czyli dzyndzałki z hreczką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na pierogi - pierogi mazurskie z kaszą czyli dzyndzałki z hreczką
  • SKWARKI: czosnek obieramy, drobno  siekamy,  mieszamy  z  majerankiem.  Surowy  boczek  nacieramy solą, pieprzem i pastą czosnkowo--majerankową. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy w słupki i smażymy na rumiano na suchej patelni.
  • NADZIENIE: kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodajemy obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Jajka kroimy razem z boczkiem i cebulą, dodajemy  posiekaną  natkę  i  łączymy z  kaszą,  mieszamy,  przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • CIASTO: mąkę wsypujemy do miski, z alewamy (zaparzamy) 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody i mieszamy łyżką. Studzimy,  dodajemy  jajko,  olej i  szczyptę soli. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na  grubość  2–3  mm i wycinamy krążki 8–10 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
  • Pierogi gotujemy 5 min w osolonym wrzątku.  Podajemy  polane  gęstą śmietaną  i  posypane  usmażonymi skwarkami z  boczku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy