Pierogi mazurskie z kaszą czyli dzyndzałki z hreczką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na pierogi - pierogi mazurskie z kaszą czyli dzyndzałki z hreczką
SKWARKI: czosnek obieramy, drobno siekamy, mieszamy z majerankiem. Surowy boczek nacieramy solą, pieprzem i pastą czosnkowo--majerankową. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy w słupki i smażymy na rumiano na suchej patelni.
NADZIENIE: kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodajemy obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Jajka kroimy razem z boczkiem i cebulą, dodajemy posiekaną natkę i łączymy z kaszą, mieszamy, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
CIASTO: mąkę wsypujemy do miski, z alewamy (zaparzamy) 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody i mieszamy łyżką. Studzimy, dodajemy jajko, olej i szczyptę soli. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 2–3 mm i wycinamy krążki 8–10 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy 5 min w osolonym wrzątku. Podajemy polane gęstą śmietaną i posypane usmażonymi skwarkami z boczku.
Komentarze