pierekaczewnik

Pierekaczewnik

Ocena:

4.4 (179)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Czyli tatarski rogal

Składniki:

  • Ciasto:
  • 60 dkg mąki pszennej (typ 500)
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml wody
  • Farsz:
  • 50 dkg mięsa z udźca indyczego
  • 15 dkg cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 kostka masła

Pierekaczewnik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 6 części. Każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek, a następnie placek rozciągnąć tak, aby ciasto stało się przezroczyste. Placki układać jeden na drugim, przekładając je lnianymi ściereczkami. Masło stopić, zostawić do ostygnięcia.
  • Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Zmieszać ze sobą mięso, cebulę, sól i pieprz.
  • Na posypanej mąką stolnicy ułożyć pierwszy prostokąt ciasta. Obficie posmarować go płynnym masłem. Nałożyć na niego drugi placek, znowu posmarować go masłem (najlepiej za pomocą pędzelka). Tak samo postępować z pozostałymi plackami. Na ostatnim ułożyć farsz, zwinąć wszystko w rulon. Dokładnie zalepić brzegi.
  • Okrągłą (średnią) tortownicę dokładnie wysmarować masłem.
  • Rulon ciasta zwinąć na kształt skorupy ślimaka. Przenieść do tortownicy. Wierzch obficie posmarować masłem.
  • Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne