Pieczone w rękawie ziemniaki

wersja najpopularniejszego dodatku do obiadu w moim domu

Zapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1-1,2 kg ziemniaków- w sezonie młode nie obierane
  • 1,5 łyżki rozmarynu suszonego
  • łyżka soli i łyżka przyprawy do ziemniaków
  • pół łyżki pieprzu jak ktoś lubi
  • 2-3 łyżki oliwy

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki- szybciej się pieką. Rękaw do pieczenia zamykamy z jednej strony klipsem i wrzucamy do niego ziemniaki. Do rękawa wsypujemy przyprawy i wlewamy oliwę, zamykamy drugi koniec. Paczuszkę obracamy wielokrotnie, by ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Pieczemy w 200 st. przez 40 min.
  • Najlepiej smakuje, gdy podamy je w towarzystwie sosu czosnkowego. Zwykle podaję je razem z moimi udkami z kurczaka- piekę je razem przez godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy