Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kruche,złociste i rozpływające się w ustach pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami,palce lizać

Dodany przez:

Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto (przepis Liski)
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • dodatkowo
  • 1 jako
  • 2 łyżki śmietany do posmarowania pierogów
  • Farsz
  • 1,5 opakowania rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • 1 opakowanie fety (najlepiej miękkiej konsystencji)
  • ok. 3/4 słoika suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz mielony

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Następnie dodajmy sprasowany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Patelnię zdejmujemy z ognia i do szpinaku dokładamy pokrojoną na kawałki fetę. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i zostawiamy do przestudzenia. Ponieważ dodajemy fetę, nie ma już potrzeby solenia szpinaku.
  2. Mąkę siekamy wraz z masłem i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujmy ciasto na grubość ok. 3mm i wykrawamy kółka, u mnie 9cm. Wypełniamy je farszem (około 1 łyżki), zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy także zrobić większe pierogi z większą ilością farszu.
  3. Tak przygotowane pierogi smarujemy mieszanką jajka i śmietany. Dzięki temu pięknie się zezłocą. Pierogi pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 30-40 minut.
  4. Pierogi możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno z jogurtowym sosem miętowo-cytrynowym.
obiad przekąska pierogi szpinak feta Suszone pomidory kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze