Pieczarki w sosie smietanowym

Ocena:

4.37 (217)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
dla lubiących grzyby

Składniki:

  • 50dag pieczarek
  • 1-2 czubate łyżeczki maki
  • 3/4 szklanki słodkiej smietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki oleju

Pieczarki w sosie smietanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki oczyścic i pokroić w plastry. Na głębokiej patelnii lub w garnku rozgrzać olej, wrzucic pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Przykryc pokrywka i dusić do miękkości. W razie potrzeby uzupełniac płyn dolewajac odrobine wody. Miękkie pieczarki przyprawic do smaku ziołami prowansalskimi, majerankiem i pieprzem. Jak płyn całkowicie odparuje dodac make i dokładnie wymieszać. Całość zalać śmietana i szybko wymieszać. Silnie podgrzać (nie gotować). Posolic do smaku i wymieszac. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań miesnych.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne