Sałatka na grilla – porcja witamin dla każdego

Grillowanie niezaprzeczalnie kojarzy się ze skwierczącymi nad żarem kiełbaskami, idealnie doprawionymi kawałkami karkówki, które kuszą już samym zapachem czy kolorowymi szaszłykami. Ale dla dopełnienia całej kompozycji dania warto przygotować okazjonalne sałatki. Sałatka na grilla powinna być orzeźwiająca, prosta do przygotowania i wygodna do jedzenia. Często grillowanie odbywa się w plenerze i trudno o specjalne podanie. Nie zapominajmy, że sałatka na grilla to także solidna i smaczna dawka witamin i mikroelementów – witamina C z papryki, witamina E z ogórka czy witaminy z grupy B z sałaty to tylko cześć z cennych dla zdrowia składników.

Sałatka na grilla – triki na przygotowanie 

Umyta sałata to podstawa do sałatki na grilla. Najwygodniejszym rozwiązaniem będzie specjalna misa z funkcją wirówki. Oczyści warzywo, a jednocześnie pozwoli zachować strukturę produktu. Liście sałaty, których nie wykorzystamy, najlepiej przechowywać w lodówce, owinięte w lekko zwilżonych papierowych ręcznikach. Warto pamiętać, że sałatę najlepiej rwać dłońmi na mniejsze kawałki – w trakcie krojenia nożem niewykonanym ze stali nierdzewnej, mogą wytrącić się szkodliwe substancje.

Zobacz też: Młoda kapusta z ziemniakami i groszkiem - sałatka na grilla