Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Ocena:

4.54 (168)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
pyszne jako samodzielna przekąska lub jako danie obiadowe

Składniki:

  • 2O-23 większe pieczarki
  • 0,5 kg.mięsa mielonego
  • 0,5 torebki ryżu ugotowanego
  • 0,5 bułki namoczonej w bulionie lub mleku i osączonej
  • Koperek posiekany 1 łyżka
  • 1-2 jajka
  • ok. 2 łyżki tartej bułki lub kaszy manny do zagęszczenia
  • 1 mała cebula posiekana i zeszklona
  • sól i pieprz , Vegeta, czosnek
  • Bułka tarta z sezamem do panierki
  • Roztrzepane jajko z łyżką oleju

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielone zemleć razem z przesmażoną cebulką, ryżem, osączoną bułką.
  • Gdy trzeba zagęścić dodając kaszę manną + jajko, przyprawy i koperek, wyrobić.
  • Z grzybów powycinać nóżki, zużyć je do sporządzenia sosu. Kapelusze umyć, osuszyć na ściereczce, wnętrza oprószyć delikatnie Vegetą
  • Mięsem wypełnić kapelusze grzybów.
  • Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i krótko dopiec w piekarniku, układając na blasze wysłanej folią aluminiową, lub papierem do pieczenia.
  • Można na każdą pieczarkę z farszem położyć po plasterku sera żółtego lub po plasterku mozzarelli z zalewy i tak zapiec.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne