Sałatka z kaszą pęczak

Bo kaszę lubimy i tyle! A jak zostanie po obiedzie to szybko robię sałatkę.

dodany przez: bocado bocado

sałatki przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 202 głosów)

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • ½ cukinii
  • 1 średnia biała papryka
  • 2 pomidory, malinówki
  • 1 garść koperku
  • 1 garść szczypiorku
  • oliwki
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sok z ½ cytryny
  • Kiełki do dekoracji

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sałatka z kaszą pęczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę gotujemy na sypko, przerzucamy do miski i studzimy. Paprykę kroimy w paski a cukinię w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy krótko, tak by warzywa lekko zmiękły. Ściągamy z patelni i wrzucamy do kaszy. Pomidory kroimy w kostkę, oliwki w plasterki i dodajemy do nich posiekany szczypior i koperek lekko mieszamy i dorzucamy do kaszy. W miseczce łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek (ok. 4-5 łyżek) i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie rozcieramy na gładką emulsję. Polewamy kaszę z warzywami, delikatnie mieszamy całość i przekładamy na talerze. Dekorujemy kiełkami i ew. doprawiamy jeszcze całość świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Porady

Zobacz też: Sałatka z pęczakiem, morelami, granatem i orzeszkami pinii


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy