Sałatka z kaszą pęczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaszę gotujemy na sypko, przerzucamy do miski i studzimy. Paprykę kroimy w paski a cukinię w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy krótko, tak by warzywa lekko zmiękły. Ściągamy z patelni i wrzucamy do kaszy. Pomidory kroimy w kostkę, oliwki w plasterki i dodajemy do nich posiekany szczypior i koperek lekko mieszamy i dorzucamy do kaszy. W miseczce łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek (ok. 4-5 łyżek) i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie rozcieramy na gładką emulsję. Polewamy kaszę z warzywami, delikatnie mieszamy całość i przekładamy na talerze. Dekorujemy kiełkami i ew. doprawiamy jeszcze całość świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Komentarze