Faszerowana papryka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Trzy papryki umyć, usunąć gniazda nasienne.
Przygotować farsz:
Cebulę ,pieczarki oraz jedną paprykę pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć na oliwie. Ugotowany groszek rozgnieść widelcem i dodać do podsmażonych składników. Do farszu wrzucić również ugotowany ryż ,czosnek,2 łyżki startej mozzarelli oraz przyprawy tkj. pieprz ,sól papryki: słodką i ostrą oraz suszony tymianek. Wszystkie składniki wymieszać .Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę.
Przygotować sos pomidorowy:
Zagotować półtorej szklanki wody wrzucić rosołek a następnie ponad ¾ szklanki koncentratu pomidorowego .Dodać ząbek czosnku przyprawy :pieprz , ostrą paprykę, suszoną szałwie ,oregano.Zagotować i dolać ok.2 łyżki śmietany. Zestawić z palnika.
Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy a następnie wypełnione farszem papryki .Na wierzch każdej papryki układamy startą mozzarellę .Pieczemy w około 180-190 stopniach przez 30 minut.
Komentarze