Przepis na faszerowaną paprykę: papryka faszerowana kuskusem
Składniki:
4 papryki kolorowe
4 łyżki oliwy
3/4 szklanki kuskusu
250 ml bulionu warzywnego z kostki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pomidor bez skórki
2 łyżki uprażonych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
1/2 opakowania fety
sól
szczypta pieprzu cayenne
Papryka faszerowana kuskusem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na: papryka faszerowana kuskusem
Od papryk odciąć część z ogonkiem (na ok. 1/4 wysokości), oczyścić z nasion, wysmarować łyżką oliwy. Kuskus zalać w misce wrzącym bulionem, przykryć, odstawić do wchłonięcia płynu.
Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekanymi orzechami i rodzynkami, wymieszać.
Wlać resztę oliwy, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i cayenne, delikatnie wymieszać. Farszem z kuskusu wypełnić papryki, przykryć ściętym wierzchem. Piec 15 min w 180˚C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!