Pane carasau condito – chleb pasterski

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2 godziny Pieczenie: 5 minut Porcja: 270 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Pane carasau condito – chleb pasterski

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
270 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 5 dag grysiku pszennego
  • 2 dag drożdży
  • 4 gotowane ziemniaki
  • 2 cebule
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • oliwa
  • mąka do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Z mąki, grysiku, pokruszonych drożdży i niepełnej szklanki ciepłej wody zagnieść dość miękkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  2. Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienkie placki.
  3. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Cebule obrać i pokroić wzdłuż w plasterki. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  4. Placki obłożyć plastrami ziemniaków, cebuli oraz papryką. Posypać oregano, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec 5 minut w temperaturze 240˚C.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Śniadanie przekąska wegetariańska chleb kuchnia wloska Papryka drożdże chleb pasterski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy