Nugat

Nugat to tradycyjny słodki deser przygotowywany z orzechów laskowych, cukru, miodu i białek. Masa na nugat orzechowy rozsmarowywana jest pomiędzy waflami. Czasem zamiast orzechów laskowych wykorzystuje się uprażone migdały. Wtedy deser, jakim jest nugat migdałowy, przypomina smakiem marcepan. Od czasu do czasu nugat zawiera także inne orzechy. Na przykład nugat z pistacjami to prawdziwy rarytas krajów śródziemnomorskich. Podpowiadamy, jak zrobić nugat, który z łatwością przygotujecie w domu.

 

Deserynugat

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood-cukier-bialy-1.Nugat – przepis:
    Na początku orzechy laskowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i prażymy, aż skórka ściemnieje i zacznie się łuszczyć. Ostudzone ocieramy w ręczniku, czyszcząc z resztek skórki. Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy gęsty syrop. Jeżeli w czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, zmywamy je do środka pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Nie mieszamy.
  • miod-iStock-min2.Na małym ogniu podgrzewamy płynny miód i dodajemy do syropu. Podgrzewamy do stanu, gdy syrop nabrany łyżką rwie się na drobne włoski lub – gdy wpuścimy kroplę syropu do miski z zimną wodą – da się uformować w sprężystą kulkę.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)3.Białka ubijamy na pianę i w misce ustawiamy nad parą. Cały czas ubijając pianę, wlewamy powoli syrop miodowy. Podgrzewamy i ubijamy, aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Zdejmujemy znad pary, dodajemy orzechy i mieszamy. Przestudzoną masę rozsmarowujemy dość nieregularnie na waflach. Możemy także nugat wstawić pod grill, do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, wówczas pięknie się zrumieni.

Porady

Nugat można również przygotować z dodatkiem różnych bakalii. Warto poeksperymentować z dodatkiem orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek, suszonej żurawiny, suszonych wiśni oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. 

Aby przygotować nugat, dobrze jest się zaopatrzyć w mikser ręczny o wysokich obrotach lub robot kuchenny z nasadką do ubijania sztywnej piany z białek. Gdy nugat jest gotowy, to warto zaprezentować go na ozdobnej paterze. Tak podany deser nugatowy będzie odświętnym rarytasem.

Notka redakcyjna

Nugat przyda się na wiele okazji. Zamiast tortu urodzinowego można przygotować nugat rozsmarowany na chrupiących waflach. Warto pamiętać, że nugat jest bardzo słodki. Sprawdzi się na przyjęciach, gdy będzie pokrojony na niewielkie porcje. Będzie świetnie wyglądał w formie trójkątów lub mniejszych prostokątnych wafelków. Od czasu do czasu nugat w waflu ozdabia się polewą czekoladową oraz uprażonymi i posiekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 40 min.

słodki i pyszny

basia198

NUGAT

Czas przygotowania: 720 min.
Nugat z orzechami

Marzenna

Nugat z orzechami