Nóżki wieprzowe z kapustą i grochem

Ocena:

4.53 (165)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 mi­nut
Gotowanie: 2 godziny 30 minut
Porcja: 645 kcal

Składniki:

  • 4 nóżki wieprzowe (80 dag)
  • 1 i 1/2 szklanki suszonego zielonego grochu
  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • cebula
  • kilka jagód jałowca
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • listek laurowy
  • sól, pieprz

Nóżki wieprzowe z kapustą i grochem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Groch przebrać, wypłukać w zimnej wodzie, wrzucić do wrzątku. Dodać majeranek, sól i pieprz. Gotować 1 i 1/2 godz.
  • Nóżki wieprzowe sparzyć, dokładnie oczyścić, zalać niewielką ilością wody, dodać obraną i przekrojoną cebulę, jagody jałowca, listek laurowy, posolić. Gotować około 25 minut.
  • Nóżki wyjąć, a do tego samego rondla włożyć opłukaną kapustę, na wierzchu ułożyć nóżki, dusić co najmniej 30 min. Nóżki obrać, pokroić na kawałeczki.
  • Ugotowany groch przetrzeć przez sito, wyłożyć na dno miski, na warstwie grochu ułożyć kapustę i mięso. Bardzo smaczne z gruboziarnistą musztardą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne