Naleśniki - Z szynką i szparagami

Ocena:

4.51 (177)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Naleśniki - Z szynką i szparagami

Składniki:

  • 8 naleśników (wg przepisu na naleśniki z szynką i szpinakiem)
  • 20 mrożonych, zielonych szparagów
  • sól
  • cukier
  • 15 dag surowej wędzonej szynki
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 100 ml świeżej, płynnej śmietany
  • 5 dag tartego parmezanu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa

Naleśniki - z szynką i szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Naleśniki - Z szynką i szparagami
  • Szparagi gotujemy 5–8 min w osolonym i osłodzonym wrzątku. Układamy na papierowym ręczniku. Odcinamy czubki na wysokości 6–7 cm, a pozostałe części kroimy w talarki. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy 5 min na patelni, dodając łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone w talarki szparagi. Przygotowujemy sos: 3 łyżki masła: rozpuszczamy, posypujemy mąką, mieszamy przez 2 min, bez podsmażania i dolewamy mleko.
  • Zagotowujemy mieszając, a po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, parmezan i szczyptę gałki muszkatołowej, mieszamy, by nie było grudek. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Rozkładamy naleśniki, nakładamy masę szynkowo- szparagową, składamy w chusteczkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym 2 łyżkami masła. Pieczemy przez 10 min. Do sosu beszamelowego dodajemy resztę szynki i czubki szparagów przekrojone wzdłuż na połowę. Podgrzewamy, rozkładamy na 4 talerzach, a pośrodku układamy naleśniki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne