Naleśniki sezamowe ze szczypiorkiem i warzywami

Smaczne, nietypowe nadzienie potrafi zupełnie odmienić zwykłe naleśniki - dziś jemy wytrawne!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

naleśniki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 159 głosów)

Naleśniki sezamowe ze szczypiorkiem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na naleśniki: przesianą mąkę, mleko z solą, gałką muszkatołową i cukrem ubijamy z jajkami i sezamem na gładkie ciasto. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 20–30 min.

  • 2.

    Farsz: marchewki i papryki myjemy i czyścimy. Kroimy na cienkie zapałki. Smażymy 5–7 min na 2 łyżkach oleju, na średnim ogniu. Serek śmietankowy mieszamy z kiełkami i dodajemy do warzyw. Krótko razem podgrzewamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • 3.

    Smażenie: patelnię z nieprzywierającą powierzchnią smarujemy olejem. Wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

  • 4.

    Naleśniki sezamowe: napełniamy farszem. Składamy w trójkąty lub zawijamy rożki i podajemy od razu. 

Porady

Zobacz przepis: Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy