Smaczne, nietypowe nadzienie potrafi zupełnie odmienić zwykłe naleśniki - dziś jemy wytrawne!
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.52 z 159 głosów)
Ciasto na naleśniki: przesianą mąkę, mleko z solą, gałką muszkatołową i cukrem ubijamy z jajkami i sezamem na gładkie ciasto. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 20–30 min.
Farsz: marchewki i papryki myjemy i czyścimy. Kroimy na cienkie zapałki. Smażymy 5–7 min na 2 łyżkach oleju, na średnim ogniu. Serek śmietankowy mieszamy z kiełkami i dodajemy do warzyw. Krótko razem podgrzewamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smażenie: patelnię z nieprzywierającą powierzchnią smarujemy olejem. Wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki sezamowe: napełniamy farszem. Składamy w trójkąty lub zawijamy rożki i podajemy od razu.
Porady
Zobacz przepis: Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crêpes suzette
Komentarze