Naleśniki z warzywami i sosem serowym

Przygotowanie: 1 godzina Sztuka: 320 kcal

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
320.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 191 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag sera rokpol
  • pęczek szczypiorku
  • mała kapusta pekińska
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 6 łyżek oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jajka zmiksować z 2 szklankami mleka
  • szczyptą soli
  • mąką i proszkiem do pieczenia. Szczypiorek opłukać
  • otrzepać z wody
  • drobno pokroić. Dodać do ciasta
  • wymieszać
  • odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
  • Ser pokroić w kostkę
  • zmiksować z pozostałym mlekiem na gładką masę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści
  • pokroić wzdłuż na ćwiartki
  • usunąć głąb
  • liście pokroić w poprzek na szerokie paski. Marchewki oczyścić
  • umyć
  • pokroić w grube słupki. Cebulę obrać
  • posiekać.
  • 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni
  • zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i kapustę
  • mieszając smażyć 5 minut
  • oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i dusić 10 minut na małym ogniu.
  • Pozostały olej rozgrzewać na patelni
  • usmażyć kolejno 8 naleśników
  • trzymać w cieple.
  • Natkę opłukać
  • listki oderwać od gałązek
  • dodać do warzyw
  • wymieszać. Naleśniki posmarować masą serową
  • na połowie każdego rozłożyć po 3 łyżki warzyw
  • złożyć na pół. Pozostałe warzywa podawać osobno.

Kalorie: 320.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy