Najprostsza zapiekanka wegetariańska

Upieczone ziemniaczki, do tego kalafior, brokuł i ciągnący się ser... pyszne!

Zapiekanki

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 181 głosów)

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • pół brokuła
  • pół kalafiora
  • majeranek
  • 15-20 dag startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w plasterki grubości ok. 4 mm. Ułóż na blaszce uprzednio wylanej olejem (ok. 1/5 szklanki oleju). Ziemniaki oprósz majerankiem, posyp solą i dokładnie wymieszaj z olejem. Wstaw do piekarnika i piecz (termoobieg: w 180 st. C, przez ok. 30-40 minut).
  • W międzyczasie umyj kalafior i brokuł, podziela na różyczki i ugotuj. Gdy ziemniaki będą upieczone, wyjmij blaszkę, ułóż na wierzchu warzywa i posyp serem. Wstaw do piekarnika na ok. 10-15 minut (150-160 st. C) i zapiekaj, aż do rozpuszczenia się sera.
  • ** Do zapiekanki można dodać także wędlinę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy