nagus

Nagus

Ocena:

4.37 (184)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
Pyszne, warte grzechu, zadowoli całą rodzinę!!
Jestem osobistą miłośniczką tej potrawy:]

Składniki:

  • 1,5kg - 2kg ziemniaków
  • 200 g boczku surowego
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 100-150 ml oleju (pół szklanki)
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże cebule

Nagus - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Połowę wędzonego boczku pokroić w plastry, resztę pokroić w kostkę razem z boczkiem surowym i przesmażyć. Obrać ziemniaki, cebulę i zetrzeć drobno na tarce. Do startej cebuli i ziemniaków dodać przesmażony boczek, jajka, olej. Dodać dużą płaską łyżkę soli, małą łyżeczkę pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć spód blachy do pieczenia połowę boczku w plastrach, zalać ciastem. Piec w temperaturze 180stopni godzinę i 45 minut. (najlepiej sprawdzać nagus jest dobry nakuwając go pod koniec pieczenia widelcem) 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć resztę boczku na wierzch nagusa.
  • ( Mi najlepiej smakuje z ketchupem, ale jak kto woli)
  • Smacznego!!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne