Nagus

Pyszne, warte grzechu, zadowoli całą rodzinę!! Jestem osobistą miłośniczką tej potrawy:]

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 2.88 z 8 głosów)

Składniki

  • 1,5kg - 2kg ziemniaków
  • 200 g boczku surowego
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 100-150 ml oleju (pół szklanki)
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże cebule

Przygotowanie

  1. Połowę wędzonego boczku pokroić w plastry, resztę pokroić w kostkę razem z boczkiem surowym i przesmażyć. Obrać ziemniaki, cebulę i zetrzeć drobno na tarce. Do startej cebuli i ziemniaków dodać przesmażony boczek, jajka, olej. Dodać dużą płaską łyżkę soli, małą łyżeczkę pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć spód blachy do pieczenia połowę boczku w plastrach, zalać ciastem. Piec w temperaturze 180stopni godzinę i 45 minut. (najlepiej sprawdzać nagus jest dobry nakuwając go pod koniec pieczenia widelcem) 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć resztę boczku na wierzch nagusa.
  2. ( Mi najlepiej smakuje z ketchupem, ale jak kto woli)
  3. Smacznego!!
obiad kolacja zapiekanka boczek ziemniaki pyszne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze