Pyszne, warte grzechu, zadowoli całą rodzinę!!
Jestem osobistą miłośniczką tej potrawy:]
Składniki:
1,5kg - 2kg ziemniaków
200 g boczku surowego
300 g boczku wędzonego
2 jajka
100-150 ml oleju (pół szklanki)
sól
pieprz
2 duże cebule
Nagus - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Połowę wędzonego boczku pokroić w plastry, resztę pokroić w kostkę razem z boczkiem surowym i przesmażyć. Obrać ziemniaki, cebulę i zetrzeć drobno na tarce. Do startej cebuli i ziemniaków dodać przesmażony boczek, jajka, olej. Dodać dużą płaską łyżkę soli, małą łyżeczkę pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć spód blachy do pieczenia połowę boczku w plastrach, zalać ciastem. Piec w temperaturze 180stopni godzinę i 45 minut. (najlepiej sprawdzać nagus jest dobry nakuwając go pod koniec pieczenia widelcem) 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć resztę boczku na wierzch nagusa.
( Mi najlepiej smakuje z ketchupem, ale jak kto woli)