Muffinki z pieczonych buraków

Muffinki z nadzieniem ze świeżego szpinaku i kremowego koziego serka to wegetariańska propozycja na śniadanie lub przekąskę. Muffinki smakują doskonale na ciepło, jak i na zimno.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • średniej wielkości burak (ok. 250 g)
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g + łyżka masła
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 150 g kremowego serka koziego

Przygotowanie

  1. Buraka myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 60 min, a następnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce, na małych oczkach.
  2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą i pieprzem. Mleko łączymy z roztrzepanymi jajkami. Rozpuszczamy 100 g masła i dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, do masy mleczno-jajecznej, następnie mieszamy ją z burakami. Łączymy i mieszamy składniki mokre z suchymi.
  3. Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy, następnie mieszamy z kozim serem; z masy formujemy kulki.
  4. Blachę do muffinek smarujemy resztą masła, w otwory nakładamy po trochu ciasta, kulki serowo- -szpinakowe, przykrywamy ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 25–30 min. Podajemy gorące.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Muffinki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy