Pyszna karkówka pieczona w zalewie z ketchupu. Lepszej nie jadłem!
Składniki:
karkówka - 1,5 kg (równie dobrze nadaje się łopatka wieprzowa)
woda - 200 ml
ketchup pikantny - 200 ml
musztarda - 1 czubata łyżka
chilli - szczypta lub wedle uznania
papryka słodka w proszku - 1 łyżka
pieprz - 0,5 łyżki
sól - 0,5 łyżki
ocet - 2 łyżki
cukier - 1 łyżka
kostka rosołowa - 0,5 kostki
cebula - 5 dużych sztuk
oliwa do smażenia
Karkówka duszona w zalewie z ketchupu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wodę podgrzać i rozpuścić w niej kostkę rosołową oraz cukier. Dodać ketchup, musztardę, ocet i przyprawy. Wymieszać do uzyskania jednolitej zalewy.
Mięso pokroić w steki i obsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 1-2 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w około centymetrowej grubości talarki i pokryć nimi mięso. Czasami dodatkowo pokrywam mięso papryką wszelkich kolorów (po upieczeniu stanowi smaczny dodatek do mięsa), a nawet jabłkami. Całość zalać wcześniej przygotowaną zalewą i dusić przez 1 godz. 30 min. pod przykryciem w rozgrzanym do 200-220 stopni piekarniku. Tak przygotowaną karkówkę podaję przeważnie z chlebem.