Minitorciki arbuzowe

Bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu minitorciki arbuzowe to deser idealny na upalne lato. Udekoruj je sezonowymi owocami i zaskocz gości.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • arbuz bez pestek
  • 20 dag śmietanki 36%
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 10 dag mascarpone
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • do dekoracji: koniecznie truskawki, inne owoce, listki mięty

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyjmujemy prosto z lodówki. Ze środka arbuza wycinamy plaster o grubości 6–7 cm. Następnie szklanką o cieniutkich brzegach wycinamy z niego walce. Osuszamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy na co najmniej 30 min w przewiewnym miejscu, aby lekko obeschły z zewnątrz (wtedy krem nie będzie z nich spływał).
  2. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodając cukier, sok i skórkę z limonki. W osobnej misce krótko miksujemy mascarpone na jednolitą masę i możliwie szybko miksujemy z bitą śmietaną. Jeśli krem wydaje się zbyt mdły, przyprawiamy sokiem z limonki i cukrem.
  3. Kawałki arbuza smarujemy z każdej strony kremem, na wierzchu układamy truskawki, inne owoce i liście mięty. Boki torcików obsypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Podajemy koniecznie z nożem i widelcem, inaczej nie da się takiego torciku zjeść.

Wersja dla ambitnych: 1. Zamiast jednego kawałka arbuza w każdym torciku robimy 3 warstwy: jedną arbuzową, i dwie z melonów w różnych kolorach, a każdą warstwę dodatkowo przekładamy kremem. 2. Rozkruszamy kilka cukierków miętowych i posypujemy nimi torciki razem z wiórkami kokosowymi – dzięki temu zyskają dodatkową świeżość.

Zobacz też: Torcik waniliowy z porzeczkami pod bezą

arbuz torciki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy