Mini mozzarelki marynowane w oliwie...

Z dodatkiem czosnku, cebulki, chili i ziół. Idealne do sałatek i nie tylko

Dodany przez:

Mini mozzarelki marynowane w oliwie...

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 8 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 275g mozzarelli w formie mini kulek( waga już bez zalewy)
  • 3 małe cebulki czerwone lub szalotki
  • 1,5 świeżej ostrej czerwonej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego(lub gałązka świeżego) i oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżecza listków świeżego tymianku
  • dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie

  1. Mozzarellki osączyć z zalewy- nie będzie potrzebna. Cebulki pokroić na ćwiartki, część w piórka. Ząbek czosnku drobno posiekać, drugi zostawić w całości. Jedną papryczkę zostawić w całości, połówkę pokroić na plasterki.
  2. Przygotować czysty , wyparzony ładny słoik- mniejszy niż na pół litra. Zioła wymieszać razem. Na dno słoika włożyć cebulki, całą papryczkę(przy ściance) trochę czosnku, ziół, na to połowę mozzarellek, znów czosnek, zioła. Resztę mozzarellek, dosypać resztę ziół, plasterki chili(bez pestek1. Dodać dosłownie szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Zalać oliwą z oliwek- tak by całkowicie przykryć kulki.Wymieszać potrząsając zamknięty szczelnie słoik. Odstawić do lodówki. Można spożywać już następnego dnia, ale mozzarella i oliwa będą bardziej aromatyczne po 2-3 dniach.
  3. Tak przygotowana mozzarella jest świetnym dodatkiem do sałatek, a dodatek tej aromatycznej oliwy- w królewski sposób zastąpi dressing. Mnie bardzo smakuje wersja sałatki jak ta: kulki mozzarelli z zalewy, feta , drobne cebulki dymki ze szczypiorkiem, jak najmniejsze słodkie pomidorki, szczypta pieprzu, soli i właśnie oliwa z mozzarellek. Palce lizać- taką sałatkę jadłam będąc w USA, gdzie mozzarellki w zalewie łatwo dostać w sklepach. Jak i pomidorki- mini podłużne, słodziutkie- wielkości oliwki, u na takich nie ma:(
  4. Kulę mozzarelli w plastrach także marynowałam z dodatkiem grillowanej papryki i bakłażanka z pietruszką, czerwonym pieprzem- fajna na grzankę z drobno pokrojonym świeżym pomidorem bez skórki i świeżą bazylią:)
Śniadanie przetwory czosnek sałatka przekąska kolacja mozzarella chili oliwa z oliwek MARYNOWANE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze