Marynowane oliwki

Smakują doskonale jako przekąski, ale można dodać je do sałatek. Domowe marynowane oliwki są proste do przygotowania - zasmakują wielbicielom kuchni greckiej.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • oliwki czarne i zielone (po jednym niewielkim słoiku)
  • oliwa z oliwek ( mniej więcej 3/4 kubka)
  • bazylia (świeża i suszona)
  • oregano
  • sól

Przygotowanie

  1. W kubku przygotowujemy zalewę do oliwek. Mieszamy oliwę z oliwek z bazylią suszoną, oregano, przypraw dodajemy tyle, aby oliwa zrobiła się dość gęsta, dodajemy szczyptę soli i dorzucamy kilka listków bazylii świeżej.
  2. Zalewamy oliwki w słoiku i zostawiamy w lodówce na 2 dni.
  3. Na przyjęciu marynowane oliwki wykładamy na przeźroczyste salaterki.
  4. Po skończonym przyjęciu oliwy z oliwek nie wylewamy, jest doskonała do różnych sałatek, czym dłużej się marynuje tym jest lepsza.
  5. Polecam - marynowane oliwki są wyśmienite!
oliwki przekąska bazylia oregano
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy