Marynowane oliwki

Smakują doskonale jako przekąski, ale można dodać je do sałatek. Domowe marynowane oliwki są proste do przygotowania - zasmakują wielbicielom kuchni greckiej.

Przekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 188 głosów)

Składniki:

  • oliwki czarne i zielone (po jednym niewielkim słoiku)
  • oliwa z oliwek ( mniej więcej 3/4 kubka)
  • bazylia (świeża i suszona)
  • oregano
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • W kubku przygotowujemy zalewę do oliwek. Mieszamy oliwę z oliwek z bazylią suszoną, oregano, przypraw dodajemy tyle, aby oliwa zrobiła się dość gęsta, dodajemy szczyptę soli i dorzucamy kilka listków bazylii świeżej.
  • Zalewamy oliwki w słoiku i zostawiamy w lodówce na 2 dni.
  • Na przyjęciu marynowane oliwki wykładamy na przeźroczyste salaterki.
  • Po skończonym przyjęciu oliwy z oliwek nie wylewamy, jest doskonała do różnych sałatek, czym dłużej się marynuje tym jest lepsza.
  • Polecam - marynowane oliwki są wyśmienite!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy