Mielona Wołowina na Ostro

Ostra potrawa kuchni tajskiej - Smacznego !

dania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 185 głosów)

Składniki:

  • 25g - suszone papryczki chilli
  • 500g mielonej wołowiny
  • 200g surowego ryżu
  • 3 łyżki - sos rybny
  • 1/2 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Na początku na patelni podgrzewamy 200 gram surowego ryżu, aż do zarumienienia się ryżu. Po czym, przysmażony ryż miksujemy w blenderze. Otrzymany proszek odstawiamy na bok.
  • 2. Na tej samej patelni podgrzewamy 25 gram suszonych papryczek chilli. Kiedy papryczki nabiorą prawie że czarnego koloru, miksujemy je w blenderze. Otrzymany proszek odstawiamy na bok.
  • 3. W woku rozgrzewamy 500 ml wody. Do gotującej się wody wrzucamy 500 gram mielonej wołowiny, po czym całość dokładnie mieszamy. Następnie do obgotowanej wołowiny dodajemy 1 czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Całość smażymy mieszając.
  • 4. Po 2-3 minutach smażenia do wołowiny dodajemy 2-3 łyżki proszku ryżowego, oraz 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku. Całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 3 łyżki sosu rybnego, łyżeczkę mielonego chilli, 1/2 szklanki liści bazylii, 1/2 szklanki liści mięty, oraz sok z wyciśniętych 2 limonek. Całość smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Tajska potrawa mielona wołowina na ostro jest już gotowa. Ostrość potrawie można również dodać za pomocą sosów z znanej serii Sambal

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy