Meksykanki

Smaczne i pożywne danie ,pewnie ma mało wspólnego z Meksykiem ,ale nazwa do niego pasuje.

dodany przez: iziona

majonez

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 177 głosów)


Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mleko
  • 1/4 łyżeczki sody
  • Nadzienie:
  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona marynowana
  • cebula
  • ogórek zielony
  • kukurydza konserwowa
  • majonez
  • keczup
  • usmażony filet z kurczaka lub jak lubią najbardziej moi domownicy tradycyjne kotlety mielone

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mąki mieszamy razem, dodajemy resztę składników i przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto troszkę gęstsze od tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Mleko wlewamy tak na wyczucie, kontrolując gęstość ciasta.
  • Smażymy troszkę grubsze naleśniki.
  • Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski, paprykę i ogórka kroimy w paseczki, cebulę w piórka oraz mięso w plasterki.
  • Letnie naleśniki smarujemy majonezem i układamy na nim kolejno warzywa, kukurydze i mięso, polewamy keczupem (Kolejność i ilość układanych warzyw zależy od naszego gustu i smaku), zwijamy w zgrabne paczuszki.
  • Najlepiej podać wszystkie składniki osobno i niech każdy sam sobie przygotuje, jest przy tym troszkę zamieszania, ale i też zabawy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy