Fondant z kajmakiem

Fondant z kajmakiem to kolejna wersja wielkanocnych bab. Rozkosznie płynący kajmak skusi każdego łasucha. Fondant z kajmakiem to smakołyk nie tylko od święta.

babkikajmak

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 140 głosów)

Składniki:

  • 2 i 1/2 łyżki mąki + do foremek
  • masło do foremek
  • 2 duże żółtka
  • duże jajko
  • 1 i 2/3 szklanki kajmaku
  • sól morska (opcjonalnie)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Foremki o pojemności ok. 120 ml smarujemy masłem i oprószamy mąką. Żółtka i jajko miksujemy 2–3 min na puszystą masę, aż podwoi swoją objętość. Dodajemy kajmak i miksujemy, aż idealnie się połączą.
  • Stale miksując, stopniowo dosypujemy mąkę i ew. szczyptę soli. Powstałą masę przelewamy do foremek, do wysokości 2/3. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia wierzchu, ale nie dłużej niż 10–12 min (środek ma być płynny). Fondanty podajemy na gorąco, z gałką lodów waniliowych, pozwalając wypłynąć gorącemu kajmakowi.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

 Zobacz także: tort kanapkowy z łososiem, kurczakiem i szparagami

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy