Marynowane pomidorki

Pomidorki koktajlowe na przetwory! Do spiżarni polecam marynowane pomidorki koktajlowe - pełne ziół i czosnku. Będą pyszne jako dodatek lub zagrycha.

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.21 z 206 głosów)

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 8 ząbków czosnku
  • oregano- suszone lub żywe
  • Zalewa:
  • 200 ml octu
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu czarnego

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pomidorki koktajlowe umyć. Ułożyć w dużym słoiku na przemian z oregano.
  • Wodę zagotować z octem, cukrem,solą, czosnkiem i pieprzem.
  • Gotować 10 minut.
  • Do słoików włożyć resztę czosnku. Wlać zalewę i zakręcić.
  • Pasteryzować 10 minut. Pomidorki koktajlowe w przetworach są gotowe na zimę!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy