Marokańska pastilla pachnąca egzotyką

Pastilla to tradycyjne świąteczne danie marokańskie, o delikatnym smaku i niebywałym aromacie.

dodany przez: anonymous

Dania główne Zapiekanki

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 200 głosów)


Składniki:

  • duże opakowanie ciasta francuskiego (300g)
  • mięso z kurczaka z rosołu, oddzielone od „niejadalnych” części
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • 200g migdałów
  • 2 cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • sól (do smaku)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mięso starannie oddzielamy od „niejadalnych” części, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do salaterki. Migdały myjemy, nie obierając mielimy w maszynce do mięsa lub rozbijamy tłuczkiem. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą warstwę – biała ma gorzkawy posmak) i mieszamy z bułką tartą, cynamonem, gałką i imbirem. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka i szklimy na maśle z odrobiną cukru. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mięso, migdały, cebulę, żółtka, przyprawy i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Doprawiamy solą do smaku. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą.
  • Połową (może trochę więcej) ciasta francuskiego wylepiamy kwadratowe lub okrągłe naczynie żaroodporne, formując brzeg wysoki na 3 cm, wykładamy nadzienie, przykrywamy resztą ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190oC na złoty kolor (około 15-20 minut). Po upieczeniu wystawiamy z pieca na 5 minut, po czym posypujemy wierzch cukrem pudrem i cynamonem (Marokańczycy zazwyczaj tworzą wzór kratki, ale możesz wymyślić własny).

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy