Marchewka glazurowana

Przepyszny dodatek do obiadu

dodany przez: miśka86 miska86

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 180 głosów)

Składniki:

  • 500 g marchwii,
  • 3 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Marchewka glazurowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchew oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki. Wrzucić do litra wrzącej wody, osolonej łyżeczką soli, i gotować 8-10 minut. Odcedzić i opłukać na sicie zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cytrynę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać marchew. Smażyć na dość silnym ogniu 4-5 minut, energicznie mieszając.
  • Najważniejsze jest aby patelnię zdjąć z ognia zanim powstały karmel zacznie się przypalać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: