Sushi naleśnikowe:) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać sól, przyprawy, jajka, powoli wlewać mleko i mieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawić na pół godz.
W tym czasie twaróg wymieszać z 2 łyżkami jogurtu( reszta przyda się później do sosu). Dodać garść poszatkowanego szczypiorku, sól, pieprz. (Można podzielić twarożek na dwie części i do jednej dodać sok z buraczków, tak by nadać różowy soczysty kolor oraz łyżeczkę chrzanu)
Pokroić cebulkę na drobno, dwa liście pora oddzielić,zalać wrzątkiem, podgotować kilka minut by nie były sztywne i można je było łatwo póformować.
Usmażyć naleśniki, na średnio rozgrzanej patelni, wysmarowanej olejem Na każdym układać twarożek biały lub różowy i dowolne składniki- łososia lub surimi, posypać szczypiorkiem, można dodać pasek świeżego pora- ze środka. Zawinąć ściśle.Końcówki można posmarować majonezem- by się nie odwinęły:)
Kroić ostrożnie bardzo ostrym nożem na 2cm krążki- maki. Z części białego twarożku można zrobić nigiri- ulepić podłużne placuszki, na nich układać kawałek łososia, posypać pieprzem, zwinąć paskiem podgotowanego pora- jak na zdjęciu.( Można najpierw schłodzić naleśniki i potem pokroić, przed podaniem, będzie łatwiej)
Ozdobić- posypać sezamem, szczypiorem i cebulką.
Z pozostałego jogurtu, majonezu i szczypiorku zrobić sos, dodać sól i pieprz.
Fajna efektowna przekąska na pewno zrobi miłe wrażenie na gościach:)
Można użyć gotowego twarożku np President w wiaderku i dowolnych składników np pasków świeżego ogórka, marchewki, papryki, dodać do środka sałatę.
Ilość porcji podałam "na oko" każdemu może wyjść mniej lub więcej naleśników, tym samym również krążków.
Komentarze