Małże w skorupkach

Ujmuja smakiem nawet wybredne osoby!!!

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.64 z 28 głosów)

Składniki

  • 1kg świeżych małż w skorupkach
  • 2 duze cebule
  • 0,5 l bulionu
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • zielona pietruszka peczek
  • pieprz
  • sol
  • pół kostki masla
  • 2 cytryny

Przygotowanie

  1. Małże starannie umyc w zimnej wodzie.Oderwac nic (tzw.bisior)za pomoca której przyczepiaja sie do skał.Odrzucic wszystkie które sa otwarte lub uszkodzone. W duzym rondlu rozgrzac masło , dodac cebule i smażyć aż sie zeszkla. Dolać wino, dodać pieprz, sól i bulion doprowadzic do wrzenia.Dodać małże, przykryc i gotować na dużym ogniu kolejne 5 minut, aż małże się pootwierają, od czasu do czasu wstrzasnąć garnek, by zawartość się wymieszała.
  2. Małże przełożyć do miski i odrzucić wszystkie które sie nie pootwierały.
  3. Posypac posiekana natke pietruszki.
  4. Podawać z ciepłymi bagietkami i masełkiem czosnkowym. Cytryna skrapiamy muszle w srodku.
  5. Idealne wino białe lub rózowe :)
  6. Za sztućce służą nam muszle.
owoce morza ryby wino małże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy