Makaron z pesto

Makaron z pesto z rukoli.

pestodania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 152 głosów)

Składniki:

  • 40 dag razowego makaronu spaghetti
  • 10 dag rukoli
  • 40 dag pomidorków sweet piccolo
  • 60-80 ml oleju rzepakowego lub dobrej oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku zagotowujemy wodę na makaron.
  • W tym czasie dokładnie płuczemy rukolę oraz pomidorki koktajlowe, odsączamy warzywa na sicie.
  • Rukolę wkładamy do blendera, wlewamy olej lub oliwę oraz sok z limonki. Dokładnie miksujemy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
  • Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i do gorącego dodajemy pesto z rukoli. Dokładnie mieszamy.
  • Makaron nakładamy na talerze. Posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem. Przybieramy pokrojonymi na pół pomidorkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy