Łopatka pieczona na czerwonej kapuście

Ocena:

4.51 (175)

  • 2 godz. 50 min.
  • dla 5 osób

Łopatka pieczona na czerwonej kapuście stanowi rozpływający się w ustach przykład świątecznego obiadu. Pełna smaku czerwona kapusta jest wyrazistym dodatkiem do pieczeni wieprzowej.

Składniki:

  • czosnek  8 ząbków

  • sól  6 g

  • pieprz  5 g

  • majeranek  50 g

  • łopatka  1.2 kg

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • masło  30 g

  • czerwona kapusta  1 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

  • czerwone wino  150 ml

  • ocet sherry  50 ml

  • gałka muszkatołowa  3 g

Łopatka pieczona na czerwonej kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ząbki czosnku obieramy i rozcieramy z solą pieprzem i majerankiem. Łopatkę rozcinamy i nacieramy w środku przygotowaną mieszanką. Mięso zamykamy ciasno sznurujemy nicią kuchenną aby trzymało się podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 160°C. Pieczeń umieszczamy w naczyniu wysmarowanym oliwą. Na wierzchu kładziemy kawałeczki masła. Pieczemy ok. 1 godz. i 30 min.

  • Krok 2:

    Kapustę tniemy na cienkie paski płuczemy i osączamy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z odrobiną oliwy, solą i pieprzem przez 5 min. Wrzucamy kapustę gotujemy przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino ocet i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Gotujemy ok. 10 min regularnie mieszając.

  • Krok 3:

    Łopatkę wyjmujemy z piekarnika owijamy luźno w folię aluminiową odkładamy na bok. Kapustę wraz z wytworzonym sosem przekładamy do naczynia z sosem po pieczeniu mięsa mieszamy dokładnie i pieczemy w temp. 170°C przez 45 min regularnie mieszając. Na 20 min przed zakończeniem gotowania na środku kapusty układamy mięso.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: szynka wolno pieczona z czosnkiem, cytryną i szałwią
 



 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne