231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Angelika Grabowiecka g.angelikaa

Ciasto leśny mech

Ocena:

4.5 (161)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto leśny mech to zjawiskowy, wiosenny deser, który zieloną barwę zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Puszysty, wilgotny blat pokryty jest kremem śmietankowym, co tworzy ciekawy kontrast kolorystyczny. Ważną rolę odgrywa również dekoracja z pokruszonego biszkoptu i kwaskowych nasion owocu granatu. Efektowne ciasto leśny mech z mascarpone poleca się na ozdobę wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • mąka pszenna  320 g

  • szpinak  450 g

  • cukier  220 g

  • olej  165 ml

  • proszek do pieczenia  8 g

  • śmietana kremówka  200 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  50 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • granat  1 szt.

  • świeża mięta  5 liści

Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wykładamy mrożony szpinak na sitko (można je dodatkowo wyścielić gazą). Kiedy zmięknie, odciskamy go z nadmiaru wody, a następnie miksujemy na jednolite purée, najlepiej za pomocą ręcznego blendera. Ciasto zielony mech możemy też przyrządzić, używając świeżego szpinaku baby. Wystarczy przepłukać i osuszyć listki, a potem zmiksować je z jajkami i olejem na gładką masę.  

    ciasto leśny mech - przygotowanie szpinaku
  • Krok 2:

    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej). Ucieramy je z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Potrwa to dobrych kilka minut. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy. Łączymy masę z mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą szpatułki lub na niskich obrotach miksera.     

    ciasto leśny mech - miksowanie masy
  • Krok 3:

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielamy pergaminem. Opcjonalnie możemy wyłożyć ciasto leśny mech na dużą blachę w kształcie prostokąta. Wlewamy masę na biszkopt szpinakowy do przygotowanej foremki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy placek przez około 45 minut w 180°C (tryb góra-dół), do suchego patyczka. Studzimy.

    ciasto leśny mech - pieczenie
  • Krok 4:

    Umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i śmietankę (składniki powinny być dobrze schłodzone). Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijamy na puszysty krem. Niezbyt długo, żeby się nie zwarzył. Ponieważ zawiera tłusty serek, nie ma potrzeby dodawania stabilizatora. Jeśli jednak decydujemy się zrobić ciasto mech z kremem wyłącznie na bazie śmietany, wymieszajmy go z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną. Wkładamy masę do lodówki na czas przygotowywania reszty deseru. 

    ciasto leśny mech - krem z mascarpone
  • Krok 5:

    Wyłuskujemy nasiona z granatu. W tym celu odkrajamy skórkę z wierzchu owocu, żeby zobaczyć, jak przebiegają białe błonki. Następnie nacinamy małym nożem łupinkę z zewnątrz, wzdłuż linii dzielących pestki. Zdecydowanym ruchem rozdzielamy owoc, który powinien rozpaść się na segmenty. Oddzielamy nasiona od błonek. Odkrajamy wyrośnięty wierzch zielonego biszkoptu i kruszymy ciasto w palcach.  

    ciasto leśny mech - elementy dekoracji
  • Krok 6:

    Umieszczamy szpinakowy blat na paterze lub innej płaskiej powierzchni do serwowania. Wykładamy na niego krem z mascarpone. Rozsmarowujemy go łyżką lub małą szpatułą cukierniczą, żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. Posypujemy wierzch pokruszonym zielonym biszkoptem i nasionami granatu. Dekorujemy listkami mięty. Nasz sprawdzony przepis na leśny mech można urozmaicić sezonowymi owocami, na przykład malinami, truskawkami lub borówkami. 

    ciasto leśny mech - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne