4.5 (161)
Ciasto leśny mech to zjawiskowy, wiosenny deser, który zieloną barwę zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Puszysty, wilgotny blat pokryty jest kremem śmietankowym, co tworzy ciekawy kontrast kolorystyczny. Ważną rolę odgrywa również dekoracja z pokruszonego biszkoptu i kwaskowych nasion owocu granatu. Efektowne ciasto leśny mech z mascarpone poleca się na ozdobę wielkanocnego stołu.
jajka 3 szt.
mąka pszenna 320 g
szpinak 450 g
cukier 220 g
olej 165 ml
proszek do pieczenia 8 g
śmietana kremówka 200 ml
mascarpone 250 g
cukier puder 50 g
ekstrakt waniliowy 5 ml
granat 1 szt.
świeża mięta 5 liści
Wykładamy mrożony szpinak na sitko (można je dodatkowo wyścielić gazą). Kiedy zmięknie, odciskamy go z nadmiaru wody, a następnie miksujemy na jednolite purée, najlepiej za pomocą ręcznego blendera. Ciasto zielony mech możemy też przyrządzić, używając świeżego szpinaku baby. Wystarczy przepłukać i osuszyć listki, a potem zmiksować je z jajkami i olejem na gładką masę.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej). Ucieramy je z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Potrwa to dobrych kilka minut. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy. Łączymy masę z mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą szpatułki lub na niskich obrotach miksera.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielamy pergaminem. Opcjonalnie możemy wyłożyć ciasto leśny mech na dużą blachę w kształcie prostokąta. Wlewamy masę na biszkopt szpinakowy do przygotowanej foremki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy placek przez około 45 minut w 180°C (tryb góra-dół), do suchego patyczka. Studzimy.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i śmietankę (składniki powinny być dobrze schłodzone). Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijamy na puszysty krem. Niezbyt długo, żeby się nie zwarzył. Ponieważ zawiera tłusty serek, nie ma potrzeby dodawania stabilizatora. Jeśli jednak decydujemy się zrobić ciasto mech z kremem wyłącznie na bazie śmietany, wymieszajmy go z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną. Wkładamy masę do lodówki na czas przygotowywania reszty deseru.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wyłuskujemy nasiona z granatu. W tym celu odkrajamy skórkę z wierzchu owocu, żeby zobaczyć, jak przebiegają białe błonki. Następnie nacinamy małym nożem łupinkę z zewnątrz, wzdłuż linii dzielących pestki. Zdecydowanym ruchem rozdzielamy owoc, który powinien rozpaść się na segmenty. Oddzielamy nasiona od błonek. Odkrajamy wyrośnięty wierzch zielonego biszkoptu i kruszymy ciasto w palcach.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Umieszczamy szpinakowy blat na paterze lub innej płaskiej powierzchni do serwowania. Wykładamy na niego krem z mascarpone. Rozsmarowujemy go łyżką lub małą szpatułą cukierniczą, żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. Posypujemy wierzch pokruszonym zielonym biszkoptem i nasionami granatu. Dekorujemy listkami mięty. Nasz sprawdzony przepis na leśny mech można urozmaicić sezonowymi owocami, na przykład malinami, truskawkami lub borówkami.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa