Parmigiana/ fot.StockFood
4.48 (164)
Parmigiana di melanzane to fantastyczne włoskie danie z bakłażana i mozzarelli. Parmigiana to po prostu włoska zapiekanka z bakłażanem. Parmigiana najlepiej smakuje na ciepło, gdy ser jest jeszcze miękki i ciągnący. Warto wiedzieć, że parmigiana przyjmie wiele sezonowych warzyw. Doskonale sprawdza się wersja z cukinią, kabaczkiem lub dynią. Dla lubiących mięso z pewnością można zrobić danie jakim jest parmigiana z kurczakiem. Oto prosty przepis na włoską zapiekankę z bakłażanem i mozzarellą.
bakłażan 3 szt.
mozzarella 250 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pomidory w puszce 2 szt.
bazylia 15 liści
oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych
cukier 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Parmigiana – przepis:
Na początek należy pokroić bakłażany w plastry o grubości 0,5 cm. Potem trzeba posmarować każdy plaster oliwą z oliwek z obu stron. Następnie plastry bakłażanów należy usmażyć na patelni grillowej na złoto-brązowo (albo upiec pod grillem piekarnika).
Potem na patelni z łyżką oliwy trzeba przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na szklisto, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory z puszki oraz dodać cukier. Kolejnym krokiem jest duszenie całości bez przykrycia około 20 minut aż sos zgęstnieje. Wszystkie składniki należy doprawić solą i pieprzem według uznania. Potem trzeba posiekać 15 listków bazylii i wymieszać z sosem.
Następnie trzeba rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). W żaroodpornym naczyniu do zapiekania trzeba układać składniki warstwami: sos, plastry bakłażana, plastry mozzarelli - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę należy zrobić z bakłażana i sosu, żeby mozzarella się rozpuściła wewnątrz dania. Na koniec parmigiana powinna być posypana parmezanem i trzeba ją zapiekać przez 40 minut. Przed podaniem parmigiana di melanzane powinna być przybrana świeżą bazylią. Parmigiana może być serwowana z chrupiącą ciabattą i masłem czosnkowym.
Porady
Parmigiana zamiast trzech bakłażanów może zawierać dwa bakłażany i jedną cukinię. W ten sposób parmigiana będzie bardziej urozmaicona w smaku. Aby parmigiana wyszła idealnie warto zaopatrzyć się w szklane naczynie żaroodporne lub ceramiczną formę do zapiekania. Ważne, aby z łatwością przewodziła ciepło, a wytwarzający się sos nie wyciekał. Jeśli boimy się, że piekarnik zostanie zabrudzony to parmigiana może być przykryta od góry szklaną pokrywką lub folią aluminiową.
Parmigiana to wyśmienite połączenie sera mozzarella, parmezanu, dojrzałych pomidorów, bakłażanów, cukinii a nawet czerwonej papryki. Przepis pochodzi z włoskiej Sycylii i Kampanii. Parmigiana posiada wiele wariacji. Często podawana jest parmigiana z kurczakiem, cielęciną, mielonym mięsem lub pulpecikami.
Bakłażan do włoskiej zapiekanki może być nie tylko grillowany. Warzywa można usmażyć na patelni z oliwą z oliwek albo przygotować we frytkownicy smażąc w głębokim tłuszczu. Następnie plastry bakłażana i cukinii należy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.