Kwitnący sernik na spodzie z pełnego ziarna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Otręby, płatki i pestki ucieramy blenderem z masłem, przyprawiamy niewielką ilością soli. Masą wylepiamy formę na tartę o śr. 22 cm, wstawiamy do lodówki.
Ricottę ucieramy z parmezanem i jajkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą wymieszanych suszonych ziół. Masę serową wykładamy do formy, wygładzamy, pieczemy ok. 45 min w temp. 180°C.
Groszek blanszujemy ok. 5 min w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, dokładnie osączamy. Zieleninę siekamy, mieszamy z groszkiem.
Osączone pomidory kroimy w paski, szalotki w cienkie plasterki. Oliwę z pomidorów i zwykłą mieszamy z posiekanym czosnkiem i ziołami.
Upieczony i ostudzony sernik smarujemy po wierzchu ricottą, przykrywamy groszkiem i zieleniną, na nich kładziemy pokrojone pomidory, szalotki i jajka
Komentarze