kwasny_kurczak

'Kwaśny' kurczak

Ocena:

4.52 (181)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Ciekawe połączenie smakowe warte wypróbowania :-)

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • sos sojowy wg uznania (ja dodałam 6 łyżek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 300 ml śmietany 12% lub 18%
  • olej do smażenia
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • jeżeli lubimy, odrobina pieprzu cayenne

'kwaśny' kurczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Skrapiamy sosem sojowym i wszystko mieszamy. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa. Dusimy na oleju, cały czas mieszając.
  • 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy aż mięso zmięknie. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Gotujemy kilka minut aż do zagęszczenia się sosu. Doprawiamy wg uznania. Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne