Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 390 kcal
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
40 dag czereśni
25 dag płatków owsianych
po 5 dag pistacji i orzechów włoskich
łyżka płynnego miodu
2 goździki
3 ziarna ziela angielskiego
1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki octu winnego
3 łyżki masła
łyżka oleju
łyżka cukru
tymianek, sól, pieprz
Kurczak z czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Orzechy (pistacje i włoskie) posiekać. 2 łyżki masła stopić na patelni, dodać płatki, bakalie i miód, wymieszać, podsmażyć.
Filety kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Resztę masła i olej rozgrzać w brytfannie, obsmażyć mięso z każdej strony. Piec 15 minut w temp. 180°C. Wyjąć, trzymać w cieple.
Sos z pieczenia zlać do rondelka, wlać wino i ocet winny, wsypać cukier, mieszając podgrzać. Czereśnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do rondla, dodać goździki, ziele angielskie, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać, podgrzewać kilka minut. Sosem polać kurczaka, posypać kruszonką.