Kurczak z czereśniami

Ocena:

4.47 (167)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 390 kcal

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 40 dag czereśni
  • 25 dag płatków owsianych
  • po 5 dag pistacji i orzechów włoskich
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • łyżka cukru
  • tymianek, sól, pieprz

Kurczak z czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Orzechy (pistacje i włoskie) posiekać. 2 łyżki masła stopić na patelni, dodać płatki, bakalie i miód, wymieszać, podsmażyć.
  • Filety kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Resztę masła i olej rozgrzać w brytfannie, obsmażyć mięso z każdej strony. Piec 15 minut w temp. 180°C. Wyjąć, trzymać w cieple.
  • Sos z pieczenia zlać do rondelka, wlać wino i ocet winny, wsypać cukier, mieszając podgrzać. Czereśnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do rondla, dodać goździki, ziele angielskie, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać, podgrzewać kilka minut. Sosem polać kurczaka, posypać kruszonką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne