Kurczak w chrupiącej panierce

Przepis na kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem sosów: miodowo-jogurtowego i miodowego curry

Dodany przez:

zdjęcie: Marcin Szymański, stylizacja: Pola Jakiel

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 300 ml wody
  • 2 łyżeczki curry indyjskiego
  • 6 udźców kurczaka, bez skóry i kości
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnej
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag lodu
  • 700 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z łyżeczką curry, udźce dzielimy na pół i mieszamy z octem i drugą łyżeczką curry oraz solą. Odstawiamy na 20–30 min w temp. pokojowej.
  2. Mąkę przesypujemy do miski. Wywar curry studzimy i dodajemy lód. Udźce obtaczamy w mące, zanurzamy w wywarze curry i znów panierujemy w mące, smażymy na mocno rumiany kolor na oleju rzepakowym. Podajemy z sosami.
  3. SOS miodowo-jogurtowy: 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczku natki Wszystkie składniki miksujemy, cedzimy przez sitko.
  4. SOS miodowy curry: 2 łyżki miodu łyżka mąki ziemniaczanej strączek posiekanego chili bez pestek 4 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki indyjskiego curry Gotowe kawałki panierowanego kur-czaka polewamy sosem i mieszamy, aby dokładnie się oblepiły, podajemy od razu

Wskazówki

Zobacz też: kurczak w panierce

kurczak kuchnia orientalna kurczak po chińsku kurczak w panierce sos miodowo-jogurtowy sos miodowy curry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy