kurczak na ryżu

Danie popisowe- łatwe, efektowne i pyszne- na codzień i od święta (przepis od Teściowej :) )

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 158 głosów)

Składniki:

  • 4 całe uda-duże (ćwiartki)
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, majeranek, papryka słodka, można dodać przyprawy do kurczaka-złocista
  • 4 paczki ryżu białego po 100g
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • SOS:
  • 3szkl. wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 średnie cebule
  • 3 średnie żąbki czosnku (dla nielubiących- znika smak i jego zapach w sosie ;) )
  • 2 kostki rosołowe (rosół wołowy, wołowo-drobiowy)
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (dobrej firmy, gęsty)

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1/ Porcje kurczaka obczyścić, doprawić wg uznania podanymi przyprawami.
  • Pozostawić na 15 minut w lodówce. Międzyczasie włączyć piekarnik na 180*C (góra+dół)
  • 2/ Wstawić 1,5 l wody na ryż. Wrzycić kostkę rosołową. Jak woda zagotuje się- włożyć torebki ryżu. Gotować 5-8 min (ryż ma leko zwiększyć swoją objętość, max do połowy woreczka). Wyjąć, zostawić na sicie, aby obciekł.
  • 3/ SOS:
  • Wodę wlać do garnka o pojemności min 2,5l. Zagotować. Dodać kostki rosołowe, margarynę, koncentrat. Międzyczasie pokroić cebulę i czosnek w dość drobną kostkę. Czosnku nie przepuszczać przez "praskę"! Dodać do sosu. Wszystko gtotować 15 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Można doprawić solą i pieprzem do smaku, albo dodać jeszcze 1/2 kostki rosołowej (ale to już wg uznania)
  • 4/ Uda obsmażyć na patelni, aby skórka się podpiekła na złoty kolor.
  • 5/ W brytfance, albo blasze do pieczenia wymieszać ryż z 2/3 cz. sosu.
  • 6/ Ułożyć podsmażone uda. Polać resztą sosu.
  • 7/Zapiekać 50min, po tym czasie wyjąć z piekarnika. Zdjąć udka. Wymieszać cały ryż (po udami pojawią się białe "placki" i stąd konieczność przemieszania). Ponownie położyć udka-można je obrócić- piec dalej przez 25min. Podawać gorące :)
  • Te proporcje można zastosować dla 2 osób-Bez problemu ryż i uda można na następny dzień podgrzeć w mikrofalówce, albo na patelni podlewając lekko wodą i podgrzewająć pod przykryciem :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy