Nad ogniskiem upieczemy nie tylko kiełbaski i chleb. Zapomniany kociołek z ogniska to pyszny pomysł na obiad lub kolację pod chmurką. W środku same pyszności!
Kociołek z ogniska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki najlepiej, żeby były małe to wtedy można je przekroić tylko na pół, ale jak są średnie to pokroić w ćwiartki. Pieczarki przekroić na cztery części, papryki w paski, cebule w krążki, czosnek w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z vegetą,pieprzem, przyprawą do ziemniaków i majerankiem według uznania. Ja lubię doprawione , więc sporo sypałam przypraw.
Żeliwny kociołek wysmarować smalcem i wyłożyć liśćmi kapusty. Wszystkie składniki wymieszać razem i wrzucić do kociołka. Na rozpalone ognisko postawić kociołek i prażyć wszystko 50 minut.
Komentarze