Kociołek z ogniska

Nad ogniskiem upieczemy nie tylko kiełbaski i chleb. Zapomniany kociołek z ogniska to pyszny pomysł na obiad lub kolację pod chmurką. W środku same pyszności!

dania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.01 z 335 głosów)

Składniki:

  • 30 małych ziemniaków
  • 30 małych pieczarek
  • 5 kiełbas śląskich (oczywiście może być więcej)
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone, ale mogą być też zwykłe
  • 5 ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz
  • majeranek
  • smalec
  • liście kapusty
  • domowa przyprawa do ziemniaków, np. oregano, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, czosnek granulowany

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki najlepiej, żeby były małe to wtedy można je przekroić tylko na pół, ale jak są średnie to pokroić w ćwiartki. Pieczarki przekroić na cztery części, papryki w paski, cebule w krążki, czosnek w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z vegetą,pieprzem, przyprawą do ziemniaków i majerankiem według uznania. Ja lubię doprawione , więc sporo sypałam przypraw.
  • Żeliwny kociołek wysmarować smalcem i wyłożyć liśćmi kapusty. Wszystkie składniki wymieszać razem i wrzucić do kociołka. Na rozpalone ognisko postawić kociołek i prażyć wszystko 50 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy