kociolek_z_ogniska

Kociołek z ogniska

Ocena:

3.95 (371)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Nad ogniskiem upieczemy nie tylko kiełbaski i chleb. Zapomniany kociołek z ogniska to pyszny pomysł na obiad lub kolację pod chmurką. W środku same pyszności!

Składniki:

  • ziemniaki  1.5 kg

  • pieczarki  1.5 kg

  • kiełbasa wiejska  1 kg

  • pieprz  2 łyżeczki

  • sól  2 łyżeczki

  • czerwona papryka  1 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • czerwona cebula  2 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • kapusta biała  1 szt.

  • smalec  4 łyżki stołowe

  • majeranek  1 łyżka stołowa

  • oregano  1 łyżka stołowa

  • czosnek granulowany  1 łyżeczka

  • papryka ostra  1 łyżeczka

  • słodka papryka  1 łyżeczka

Kociołek z ogniska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki najlepiej, żeby były małe to wtedy można je przekroić tylko na pół, ale jak są średnie to pokroić w ćwiartki. Pieczarki przekroić na cztery części, papryki w paski, cebule w krążki, czosnek w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z vegetą,pieprzem, przyprawą do ziemniaków i majerankiem według uznania. Ja lubię doprawione , więc sporo sypałam przypraw.
  • Żeliwny kociołek wysmarować smalcem i wyłożyć liśćmi kapusty. Wszystkie składniki wymieszać razem i wrzucić do kociołka. Na rozpalone ognisko postawić kociołek i prażyć wszystko 50 minut.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne