Kruche ze śliwkami

Mamy sezon na śliwki, więc polecam ten przepis

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 szt żółtka
  • 3 łyżki śmietana kwaśna
  • 1 szkl cukier
  • 600 g mąka
  • 1 kubek masło roślinne
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 kg dużych śliwek wypestkowanych, przekrojonych
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. CIASTO:
  2. Wsypać mąkę na stolnicę, dodać masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć do blachy wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto ułożyć śliwki, przykryć śliwki drugą częścią startego na tarce o dużych otworach ciasta. Piec 30 minut w 175 stop. Po upieczeniu ciasta można posypać placek cukrem pudrem.
jajka deser śliwki mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze