Królik z figami

Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: ok. 50 minut
Porcja: 340 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
340 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 174 głosów)


Składniki:

  • 1 i 1/2 kg udek królika
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • 2 pomidory
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 4 świeże figi
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Udka królika umyć, natrzeć solą i pieprzem. Czosnek i warzywa obrać. Czosnek posiekać, cebule pokroić w piórka, ziemniaki w plasterki, marchewkę na małe kawałki, pomidory na ćwiartki.
  • Oliwę rozgrzać w rondlu, obsmażyć udka królika ze wszystkich stron, wyjąć. Wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć.
  • Dodać ziemniaki, marchewkę i pomidory, posypać natką, smażyć kilka minut. Dodać udka królika i listki laurowe, wlać bulion, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut, aż królik będzie miękki.
  • Wlać wino, dodać pokrojone figi, dusić jeszcze ok. 10 minut. Przyprawić do smaku.

Kalorie: 340

Porady

Zobacz też: królik pieczony na obiad

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy