Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów

Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów to łatwa słodko-pikantna zupa na jesienny obiad. Krem może zastąpić sos podawany z tacos albo kukurydzianymi chipsami.

krem

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 160 głosów)

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • nieduża cebula
  • posiekana
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 g miąższu dyni
  • pokrojone w kostkę
  • sól
  • 50 g korzenia imbiru
  • obranego i jak najdrobniej startego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 dojrzałe pomidory
  • bez skóry i pestek
  • słodkie jabłko
  • obrane
  • pokrojone
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki natki kolendry
  • drobno posiekanej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku rozgrzewamy olej
  • wrzucamy cebulę
  • soczewicę i dynię. Smażymy przez 5 min
  • zalewamy 2 l wody. Doprawiamy solą
  • imbirem startym na najdrobniejszych oczkach
  • kolendrą mieloną i kurkumą. Gotujemy ok. 10 min
  • potem dorzucamy kawałki jabłek i pomidory. Gotujemy kolejne 15 min. Miksujemy na gładki krem
  • gorący mieszamy z mascarpone. Tuż przed podaniem posypujemy natką kolendry.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy