Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów

Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów to łatwa słodko-pikantna zupa na jesienny obiad. Krem może zastąpić sos podawany z tacos albo kukurydzianymi chipsami.

Dodany przez:

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 łyżek oleju
  • nieduża cebula, posiekana
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 g miąższu dyni, pokrojone w kostkę
  • sól
  • 50 g korzenia imbiru, obranego i jak najdrobniej startego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 dojrzałe pomidory, bez skóry i pestek
  • słodkie jabłko, obrane, pokrojone
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki natki kolendry, drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, soczewicę i dynię. Smażymy przez 5 min, zalewamy 2 l wody. Doprawiamy solą, imbirem startym na najdrobniejszych oczkach, kolendrą mieloną i kurkumą. Gotujemy ok. 10 min, potem dorzucamy kawałki jabłek i pomidory. Gotujemy kolejne 15 min. Miksujemy na gładki krem, gorący mieszamy z mascarpone. Tuż przed podaniem posypujemy natką kolendry.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem

 

 

 

 

dynia soczewica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze