Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter Rogalska
4.49 (161)
Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów to łatwa słodko-pikantna zupa na jesienny obiad. Krem może zastąpić sos podawany z tacos albo kukurydzianymi chipsami.
mascarpone 30 g
jabłka 1 szt.
olej 75 ml
soczewica czerwona 150 g
cebula 1 szt.
dynia 500 g
pomidor 3 szt.
kolendra 30 g
kurkuma 5 g
sól 5 g
imbir 50 g
Obsmażanie: w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, soczewicę i dynię. Smażymy przez 5 min.
Gotowanie: składniki na patelni zalewamy 2 l wody. Doprawiamy solą, imbirem startym na najdrobniejszych oczkach, kolendrą mieloną i kurkumą. Gotujemy ok. 10 min, potem dorzucamy kawałki jabłek i pomidory. Gotujemy kolejne 15 min.
Blendowanie: miksujemy na gładki krem. Gorący mieszamy z mascarpone.
Podanie: krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów posypujemy natką pietruszki tuż przed posiłkiem.
Porady
Zobacz: krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem