Cobbler jabłkowo-śliwkowy

Cobbler jabłkowo-śliwkowy to puszyste, łatwe w przygotowaniu ciasto na jesień. Cynamon podkreśla smak jabłek i śliwek. Wypróbuj przepis na cobbler jabłkowo-śliwkowy.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 115 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 130 g mąki, przesianej
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki drobnej soli
  • 175 ml pełnego mleka
  • 2 średnie jabłka obrane, pokrojone na 8 klinów każde
  • 2–3 duże śliwki, bez pestek, pokrojone na 4–6 cząstek każde
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Masło wkładamy do formy 20 x 30 cm, wstawiamy do piekarnika na 5 do 7 min, aby się rozpuściło. Przechylamy naczynie, aby upewnić się, że jest równomiernie pokryte masłem. W małej misce mąkę łączymy z 15 dag cukru, proszkiem do pieczenia i solą, dolewamy mleko i mieszamy, do uzyskania gładkości. Na masło wlewamy ciasto i nie mieszamy, nawet jeśli wygląda jak wyspa oblana masłem.
  2. Owoce rozkładamy na cieście. Posypujemy cynamonem i resztą cukru. Pieczemy 35–40 min, aż ciasto się zetnie i zezłoci na wierzchu. Schładzamy lekko na stojaku. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej z lodami śmietankowymi, bitą śmietaną lub mascarpone.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: wytrawne babeczki z groszkiem i kurkami

 

 

 

 

 

 

śliwki cynamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy