Cobbler jabłkowo-śliwkowy

Cobbler jabłkowo-śliwkowy to puszyste, łatwe w przygotowaniu ciasto na jesień. Cynamon podkreśla smak jabłek i śliwek. Wypróbuj przepis na cobbler jabłkowo-śliwkowy.

ciasto z owocami

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 197 głosów)

Składniki:

  • 115 g masła
  • pokrojonego w kawałki
  • 130 g mąki
  • przesianej
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki drobnej soli
  • 175 ml pełnego mleka
  • 2 średnie jabłka obrane
  • pokrojone na 8 klinów każde
  • 2–3 duże śliwki
  • bez pestek
  • pokrojone na 4–6 cząstek każde
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Masło wkładamy do formy 20 x 30 cm
  • wstawiamy do piekarnika na 5 do 7 min
  • aby się rozpuściło. Przechylamy naczynie
  • aby upewnić się
  • że jest równomiernie pokryte masłem. W małej misce mąkę łączymy z 15 dag cukru
  • proszkiem do pieczenia i solą
  • dolewamy mleko i mieszamy
  • do uzyskania gładkości. Na masło wlewamy ciasto i nie mieszamy
  • nawet jeśli wygląda jak wyspa oblana masłem.
  • Owoce rozkładamy na cieście. Posypujemy cynamonem i resztą cukru. Pieczemy 35–40 min
  • aż ciasto się zetnie i zezłoci na wierzchu. Schładzamy lekko na stojaku. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej z lodami śmietankowymi
  • bitą śmietaną lub mascarpone.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: wytrawne babeczki z groszkiem i kurkami

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy