Klopsiki w sosie paprykowo cukiniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
KOLPSIKI :
Mięso umyć a cebulę obrać i opłukać. Składniki te zmielić maszynka do mięsa. Dodać pozostałe składniki i doprawić mięso do smaku i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące i wrzucać na tłuszcz. Klopsiki obsmażyć na złoto brązowy kolor. Po usmażeniu klopsiki wyjąć do miski.
SOS :
Wszystkie warzywa na sos oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na ten sam tłuszcz co smażyły się klopsiki wrzucić obie cebule i pora i chwilę smażyć. następnie dodać paprykę i cukinie i dalej smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać koncentrat i całość smażyć około 2 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy i sos gotować około 3-5 minut.
Po tym czasie włożyć klopsiki i wszystko zagotować. W razie potrzeby doprawić. Gdyby okazało się, że sos jest za rzadki zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. I wtedy jeszcze raz zagotować. Klopsiki podawać np. z makaronem.
Komentarze